In de hieronder weergegeven tiplijst krijgt u uitgebreide uitleg en ondersteuning omtrent problemen die zich voor kunnen doen tijdens het gebruik van uw Jura machine. U kunt, door middel van het selecteren van het betreffende onderwerp, de informatie laten verschijnen.

← Onderhoudsadviezen

Onderhoudsadviezen


Regelmatig krijgen wij de vraag waarom de melk uit de cappuccinatore niet meer mooi wordt opgeschuimd. In negen van de tien gevallen is de reden hierachter het achterstallig-onderhoud, de cappuccinatore is vervuild.

Bij achterstallig-onderhoud kan op een aantal punten vrij snel een vervuiling of verstopping ontstaan :

 • Op het aanzuigventiel (de nippel bovenin de cappuccinatore).
  Het uiteinde van dit ventiel bevat een klein rubber stukje, wanneer men dit beweegt ziet men dat er een opening/mondje aan zit. Dit dient goed schoon te zijn. Eventueel kunt u dit onderdeel nog in twee splitsen.
 • Het stel-mechanisme,
  wat de dikte van uw melk bepaald, dient na gebruik aan het eind van de dag te worden gereinigd.
  Indien dit niet gebeurd zullen zich in de groeven van binnenwerk melkresten voegen en bacteriën aanzetten.
 • Na het demonteren van de cappuccinatore alle openingen goed schoongemaakt te worden. Als met dit niet correct bij houdt kunnen erg onhygiënische plekken ontstaan, zoals te zien is op onderstaande afbeelding. Van buiten schoon, maar de melk loopt wel degelijk langs de soms wel weken oude melkresten in het binnenste gedeelte.
 • Het is mogelijk dat uw aanzuigventiel slijt,  van dit onderdeel heeft u in sommige gevallen een reserve bij de machine ontvangen.  Anderzijds zijn ze natuurlijk bij ons in de webshop of winkels te koop.
 • Gebruik voor het reinigen van uw Cappuccinatore uitsluiten het hiervoor bestemde reinigingsmiddel.
  Vanzelfsprekend is natuurlijk dat enkel het gebruik van warm water onvoldoende reinigt.
 • Door simpelweg even aan uw cappuccinatore te ruiken wordt u vaak al snel wijzer.

Van buiten schoon, maar van binnen?Koffiebonen, ze zijn te krijgen in honderden merken, soorten en smaken. Maar wat is nu wel en niet goed voor de volautomatische machine? Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat lang niet alle koffiebonen geschikt zijn voor uw machine. Hoe komt dit en waar kunt u zelf rekening mee houden?

  • In het algemeen raden wij het gebruik van goedkopere koffiebonen in volautomatische koffiemachines af. In een groot deel van de goedkopere productiemerken is de kwaliteit op een aantal punten lager en zullen daardoor meer versnippering en vuil afzetten tijdens het malen en doseren binnen uw systeem.
  • Er bestaat een grotere kans op het treffen van niet-koffiebonen, als kleine stukjes hout of steen. Wat schade aan uw molen kan veroorzaken.
  • Ook bevatten deze koffies vaker schil-resten van de koffiebes, u kunt dit herkennen aan veel kleine lichtbruine schilfertjes in de naad van de boon of tussen de bonen zelf.
  • Het koffievuil en boonschilvers komen op plaatsen in uw machine terecht waar het niet hoort te komen en zal met het reinigen van uw machine niet worden verwijderd. Op langere termijn zullen deze koffieresten, door o.a. het condensvocht van uw koffieresidu, gaan schimmelen.
  • Resten  kunnen mogelijk bij uw printplaat en elektronica komen te liggen en zo storingen aanzetten.
  • Ook is het mogelijk dat tijdens het malen van mindere boonkwaliteiten er te veel koffie onder de ‘verdeelplaat’ van uw koffiemolen komt. Hierdoor kan de schijf vastlopen en zo uw koffiemolen oververhit raken en/of doorbranden.
  • Mindere koffiebonen kwaliteiten zijn daarentegen wel  gewoon geschikt voor handbediende molens en filterkoffie systemen.
  • Gebruik nooit! gekarameliseerde koffiebonen of bonen met zogenaamd toegevoegde smaken.

Het prijsverschil tussen koffiebonen en aanbieders
Het prijsverschil tussen één kilogram 100% Arabica van de Supermarkt en één kilogram vanuit een Koffiespeciaalzaak is gemiddeld genomen € 10,00. Dit heeft meerdere redenen. In een Speciaalzaak krijgt u  in ieder geval de echte 100% Arabica bonen.

   • Dit in tegenstelling tot de goedkopere merken welke gebruik maken van een meer genetisch gemanipuleerde boonsoort, de zogeheten A-Robusta.
   • De echte arabicaplant groeit op een hoogste vanaf ongeveer 1200 meter tot wel ruim 2000 meter! De robustaplant kan daarentegen al groeien op veel lager gelegen gebieden van 600m.  Een A-robusta is een arabica, geplant in de wortels van een robustaplant.  De reden hiervoor is dat een robusta een veel grotere en sterkere wortel heeft, een arabicaplant heeft deze wortels oorspronkelijk niet en zal daardoor in de lossere grond moeilijker groeien.
   • Naast de wortel is de arabicaplant een veel zwakker en gevoeligere plant.  Zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen is het bijna onmogelijk dat de plant het op lagere gronden overleeft.
   • U denkt dus een echte arabicakoffie te kopen, maar koopt uiteindelijk een minder mooie kwaliteit koffie, wat mogelijk meer schade aanzet in uw machine, en meer bestrijdingsmiddelen bevat.

Welke invloed heeft een ‘te snel’ brandproces?
Koffiebranden is vakmanschap, iedere échte branderij heeft dan ook zijn/haar geheimen en brandmethodes. Tijdens het brandproces laat de koffiebranden de eigenen smaken en etherische oliën vrijkomen, dit is eigenlijk een vrij korte tijd. Tijdens het branden ontstaan wel tot 800 verschillende smaken. De in het begin groene koffieboon ondergaat dan ook een behoorlijke transformatie in (afhankelijk van de boonsoort en eigen smaak) ongeveer 13 – 20 minuten brandtijd. Maar er zijn massafabrikanten die zelfs branden op onacceptabele tijden van 6 minuten.

   • U kunt dus begrijpen dat te heet en dus te snel branden van de bonen een nadelig effect heeft op de smaak van uw koffie, maar dus ook op de structuur en hardheid van de boon.
   • Te snel en te heet gebrande koffie, de massaproducties, worden vaak ook te snel gekoeld. Hierdoor hard de boon uit en zal hij meer versplinteren tijdens het maalproces.
   • Sommige producenten gebruiken imitatie vetten om etherische oliën, welke alleen in het juiste brandproces ontstaan, na te bootsen. Dit zijn de slechte oliën voor uw koffiemachine!
   • Bij een te snel brandproces worden niet alle bonen gelijkmatig gebrand en dus ziet met veel verschil ik kleur tussen de verschillende bonen. Dit zorgt voor erg wisselende koffieresultaten in smaak en crèma.

Het gebruik goedkopere koffiebonen wil niet zeggen dat al deze bonen van slechte kwaliteit zijn, dat is namelijk niet zo. Maar door uw machine en koffiebonen te inspecteren kunt u de juiste bonen voor uw machine vinden.

Vuilafzet     Vuilafzet 2

Vuilafzet koffiemolen     Zetgroep revisie

Schimmel zetgroepWe doen het allemaal wel eens, even snel de waterbak bijvullen met een waterkan of machine snel verplaatsen tijdens het schoonmaken. Maar terwijl u dit doet, kan er bij het morsen van water vervelende en vooral onnodige schade ontstaan.

  • Bij diverse modellen bevinden zich, vlak naast of boven deksels van de machine, ventilatie uitsparingen. Wanneer water hierdoor naar binnen komt is het mogelijk dat er kortsluiting in uw machine ontstaat.
  • Bij het ontstaan van kortsluiting is het mogelijk dat het besturingssysteem van uw machine, de zogeheten printplaat, defect raken.
  • Let op of verwijder uw waterbak wanneer u de machine verplaatst. Indien u dit niet doet is het goed mogelijk dat het water uw bak uit klotst en in uw machine verdwijnt.
  • Let alstublieft goed op bij het inbrengen voor onderhoud of reparatie dat uw waterbak en lekbak zijn geleegd.
  • Vervoer altijd uw machine rechtopstaand, en niet in de doos steunend op zijn achterkant. Er zit namelijk altijd water in uw machine. Door het verkeerd vervoeren van uw machine biedt u het water de mogelijkheid om uit de machine te lopen en zo meer onderhoud of defecten te veroorzaken.
  • Wanneer er per ongeluk water in uw koffiemolen terecht komt zal dit door middel van de warmte, wrijving en gemalen koffie, mogelijk een harde korst vormen in het maalwerk. Hierdoor zullen de bonen niet meer kunnen worden opgepakt en hoort u de molen enkel draaien. Indien er teveel schade is ontstaan is het mogelijk dat de molen in zijn geheel moet worden vervangen.
  • Neem nooit het bonenreservoir uit met een vochtige doek, om bijvoorbeeld vet-resten te verwijderen.
  • Zorgt tijdens het verplaatsen van uw machine in de winterperiode er voor dat uw machine niet langdurig in een te koude omgeving staat. Te lage temperaturen en uiteraard de vrieskou kunnen uw machine behoorlijk beschadigen.


Ondanks dat u uw machine op juiste wijze gebruikt en verzorgt is het mogelijk dat er intern toch wat vervuiling ontstaat waardoor de koffie niet meer goed doorstroomt. Onderstaand leest u een korte beschrijving over de zetgroep, zijn werking en vervolgens de handmatige reinigingsprocedure met foto ondersteuning.

De zegroep of soms ook wel omschreven als brewunit, is het draaiend hart van de machine bevestigd aan de aandrijfmotor. Wanneer uw machine de bonen maalt valt de gemalen koffie in de doseerunit van de zetgroep. Na het malen draait de zetgroep zich naar de stand waarin de gemalen koffie wordt samengeperst tot één cilindervormig blok.
Vervolgens wordt een kleine hoeveelheid water aan de koffie toegevoegd om extra aroma en smaak vrij te maken, in Jura begrippen wordt dit Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©) genoemd. De machine neemt een kleine pauze en vervolgt daarna de bereiding door middel van het Aroma Intensive System© zodat het water gelijkmatig door de koffie wordt geperst.
Na de bereiding draait de zetgroep naar zijn eindpositie, in deze beweging wordt de gebruikte koffie uit de zetgroep gedrukt en met de bevestigde schraper in de residubak gedopeneert.
Een Jura spoelt zijn machine intern en via de koffieuitloop wanneer het systeem wordt uitgeschakeld. De machine zal na 200 bereidingen vragen om zijn reinigingsprogramma. Toch bestaat de kans dat er nog koffieresten achter blijven.

Dit kan bijvoorbeeld komen door :

 • Het gebruik van verkeerde koffiebonen, en dus meer vuilafzet.
 • De maalgraad instelling staat te fijn. Dit kan, ondanks u niet aan uw maalinstelling heeft gezeten, automatisch gebeuren als u veranderd van koffiesoort. De nieuwe boon heeft een andere invloed op de molen.
 • Het gebruiken van te fijne voorgemalen koffie of overmatige doseren hiervan.
 • Soms was de vuilafzet in uw machine dusdanig veel dat met het reinigingsprogramma niet alle vuilresten worden verwijderd.

U kunt heel eenvoudig zelf de zetgroep-douchezeef controleren en deels reinigen. Dit door middel van met de hand en een vochtige doek de douchezeef schoon te maken. Op onderstaande afbeeldingen ziet u hoe dit in zijn werk gaat.
Wij hebben om een betere aanduiding te kunnen geven het zijpaneel van de machine verwijderd, dit hoeft uiteraard bij uw eigen machine niet te gebeuren.

Afgebeeld staat een Jura Ena. Wellicht heeft u een ander Jura model, hiervoor blijft de handeling het zelfde maar mogelijk zit de zetgroep net anders in de machine geplaatst.
Zetgroep onderhoud   Zetgroep onderhoud
Zetgroep onderhoud   Zetgroep onderhoud
Zetgroep onderhoud   Zetgroep onderhoud
Zetgroep onderhoud   Zetgroep onderhoudSoms komt het voor dat u de lade na het legen terug plaats in de machine maar de melding lade legen of lade plaatsen niet verdwijnt. Een groot deel van het Jura assortiment maakt in de leklade/driptray gebruik van één of twee contactpunten. Wanneer het water in u leklade/driptray deze contactpunten met elkaar in verbinding zet zal uw machine aangeven dat de lade geleegd moet worden. Dit kan komen door water of vervuiling.

In de meeste gevallen komt dit doordat er nog vocht tussen de contactpunten zit. Vaak gooit men de leklade/driptray ook via zijn achterzijde leeg waardoor het lekwater, van koffie en mogelijk melkspoelingen, over en tussen de contactpunten zal komen. Op langere termijn zal achter deze contactpunten een laag van vuiligheid ontstaan die de contacten in verbinding brengt.

Ook is het mogelijk dat binnen in uw machine iets de contactpunten raakt/ of juist niet raakt en daardoor
de lekbak/driptray niet opmerkt.

Onderstaand ziet u een serie afbeeldingen waarin wij de contactpunten, voorzichtig en zonder enige kracht te zetten, los halen met een klein wrik/wipje.

Gelieve de leklade en onderdelen van uw Jura machine niet in de vaatwasser te reinigen maar met de hand en een goed warm tot heet sopje. In de vaatwasser is het mogelijk dat uw onderdelen verkleuren en/of vervormen.

Reinigen leklade/driptray componenten   Reinigen leklade/driptray componenten

Reinigen leklade/driptray componenten   Reinigen leklade/driptray componenten

Reinigen leklade/driptray componenten   Reinigen leklade/driptray componenten

Reinigen leklade/driptray componenten   Reinigen leklade/driptray componenten

Reinigen leklade/driptray componenten   Reinigen leklade/driptray componenten

Reinigen leklade/driptray componenten   Reinigen leklade/driptray componenten

Reinigen leklade/driptray componenten   Reinigen leklade/driptray componenten

Reinigen leklade/driptray componenten   Reinigen leklade/driptray componenten

Reinigen leklade/driptray componenten   Reinigen leklade/driptray componenten


← Onderhoudsadviezen